2011. május 18., szerda

Akácos bodzadzsem

Lekvárlázban élek, jelenleg minden ehető dologból próbálok valamit eltenni. Így tettem a hatos út mentén szedett bodzával és akáccal is.

Az arányokat nehéz lenne megmondani, mivel nincs mérlegem, nem tudtam lemérni a virágokat, de nincs is nagy jelentősége, mivel maga a virág nem került bele a dzsembe, csak az aromája. A lényeg: egy-egy auchanos zacskó bodzából és akácból készült, amiket a szárukról leszedtem és jól átmostam. Ezután 7000 g cukorral és kb. egy liter vízzel felfőztem, nagyjából 20 percig forraltam, hogy a szirupba belekerüljön a virágok összes aromája. Ezután leszűrtem és visszatettem forrni, hozzáadtam 3 óriási citrom reszelt héját és további 15 percig forraltam. Nagyjából 1 kg (de lehet kicsit több) reszelt almát küldtem utána és a citromok levét, belekevertem két zacskó 3:1 dzsemfixet (ezt jobb, ha előre feloldjuk a citromlében, hogy ne álljon össze a meleg hatására egy csomóba). 3 percig forraltam még, majd kiszedtem az üvegekbe, szalicil a tetejére és irány a polc.

Az íze pedig pont olyan, mint az illata, elképesztő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése