2011. április 1., péntek

Tökmagos pogácsa


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 tojás (plusz egy tojás a tetejére)
1 ek. vaj
4 ek. tökmagolaj (ha nincs, napraforgó- vagy olívaolaj is megfelel)
10 dkg tökmag (7 dkg a tésztába, 3 dkg a tetejére)
3 dl tejföl
1 cs. instant élesztő (Dr. Oetker 7 g) + kicsi langyos tej
1 ek. só

Szitáljuk össze egy nagy tálba a kétfajta lisztet, adjuk hozzá a sót. Az élesztőt bele is szórhatjuk egyből, mivel instant, vagy egy kicsi langyos tejbe keverjük és úgy adjuk a liszthez. Keverjük bele a tojást, a vajat, a tejfölt, az olajat és a tökmag nagyobbik részét. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd pihentessük nagyjából fél órán át letakarva.

Miután már pihent, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, hajtsunk rajta egyet, majd megint nyújtsuk és hajtsunk rajta, ezután takarjuk le és pihentessük 10-15 percig a tésztát. Ezt kétszer, háromszor ismételjük meg .

Nagyjából 2 cm vastagságúra nyújtsuk a tésztát, keresztbe és hosszába vagdossuk be a tetejét, szaggassuk ki lisztbe mártott pogácsaszaggatóval vagy ennek hiányában egy pohárral. A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg kevés tökmagolajjal elhabart tojással, a tetejét szórjuk meg a maradék tökmaggal és egy kis sóval (amennyiben nem sózott a tökmag).

175 fokon 20-25 percig süssük aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése