2011. április 4., hétfő

Tarte tatin

Hozzávalók:

A tésztához:

150 g liszt
30 g cukor
csipet só
75 g vaj
5 ek. hideg víz
2 ek. olaj

A tetejére:

4 nagy alma
50 g vaj
100 g cukor
100 ml víz
1 citrom

A tésztához egy késes robotgépben összedarálom a lisztet, a cukrot, a sót és a felkockázott hideg vajat, ha már morzsás, hozzáadom a vizet és az olajat. Kiveszem és egy kicsit tovább gyúrom, hogy összeálljon. (Amennyiben nincs ilyen robotgépünk, kézzel morzsoljuk össze, csak arra figyeljünk, hogy gyorsan dolgozzunk, a vaj ne nagyon olvadjon meg.) Átlátszó fóliában a hűtőbe tesszük 1/2-1 órára.

Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben odatesszük a cukrot és a vizet, először szirupos lesz, majd elkezd a szirup karamellizálódni, ekkor beletesszük a vajat és óvatosan a citrom levét (fröcsköl kicsit), ha akarjuk a héját is belereszelhetjük. Hozzáöntjük az almaszeleteket és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ekkor elzárjuk alatta a lángot. A tésztát közben kinyújtjuk kerekre (egyszerű a fólia alatt, majd beborítjuk vele az almát a serpenyőben. Ha nem hőálló a füle, akkor áttesszük egy nem kapcsos tortaformába, és abban dolgozunk vele tovább. A széleket lenyomkodjuk, előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki.

2 megjegyzés: