2011. április 30., szombat

Narancsos eperdzsem

Még ugyan nem szabadföldi az eper, de ez engem nem nagyon zavar.

Remek kis eperdzsemet sikerült készítenem. Még sohasem próbáltam, ezért a Dr. Oetker Dzsemfix hátulján lévő receptet használtam.

Hozzávalók:

1250 g tisztított eper (kicsit több is lehet, mert nagy valószínúséggel lesz benne rohadt is)
350 g cukor
1 csomag (25 g) Dr. Oetker 3:1 Dzsemfix
1/2 csomag Dr. Oetker citromsav
És ami már az extra volt, két nagy narancs héja

Először is alaposan megmossuk az epret, megtisztítjuk és félbe, negyedbe vágjuk őket.
Összekeverjük a cukorral és egy kicsit állni hagyjuk. (Mondjuk ilyenkor készíthetjük elő az üvegeket.)
A lecukrozott eper levet ereszt. Ekkor már átönthetjük egy lábasba. Keverjük bele a dzsemfixálót, a citromsavat és forraljuk fel. A forrástól számítva 3 percig folyamatos keverés mellett főzzük. Amikor elkészült, üvegbe töltjük (a habot leszedjük, ha van), szalicilt szórunk a tetejére és lezárjuk az üveget. (A leírás szerint nem kell tartósítószert használni, elég ha peremig töltjük az üveget és a lezárás után öt percre megfordítjuk.)


Négy kis üveg lekvár lett, plusz egy kicsi nasi :-). Nagy előnye, hogy a gyümölcstartalma nagyon magas és mindössze fél óra kell az elkészítéséhez.

Az édes pogácsával nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése