Mandulatorta

 A sógornőm születésnapjára készült, amolyan "kísérleti" torta. Másodszor használtam fondant, most jobban sikerült, mint az első. A tészta és a krém is próbálkozás volt.
A szív alakú felső rész mandulás-kakaós piskótából van, közte csokoládés-marcipános krémmel, az alsó rész sárga piskóta fehércsokis, illetve vaníliás mandulakrémmel.

A piskóta alapreceptje Kiskuktától van ITT olvasható. Az alsó lap 4 tojásból készült, kb. 40 percig sütöttem 175-180 fokon.

A felső szívhez ugyanezt a receptet használtam, a lisztből leszámoltam 2 kanállal és kakaóporral pótoltam. Került még bele kb. 3 dkg szeletelt mandula is. Ezt csak 20 percig kellett sütni. Végezzünk tűpróbát!

A felső rész krémjét a következőképpen készítettem: 3 dl tejjel megfőztem egy csomag étcsokoládés Dr. Oetker pudingot, 2 ek. cukorral, mikor kész lett, dobtam bele kb. 5 dkg vajat és belereszeltem 10 dkg marcipánt, jól elkevertem, hagytam kihűlni (néha meg kell keverni). A kakaós piskótát kettévágtam, megkentem citromdzsemmel, rákentem a krémet és ráborítottam a tetejét. Kívülről megkentem vajas krémmel (10 dkg vaj és 10 dkg porcukor habosra keverve - ez az egész torta bevonásához elegendő), majd ráhelyeztem a fondant borítást. 


Az alsó részhez két krémet is készítettem, mivel a piskótát három részre vágtam, és nem lett volna elég az egyik fajta. Az alsó krém 3 dl tejjel készült vanília puding, belekevertem 5 dkg vajat és 3 dkg száraz serpenyőben megpirított mandulát. A felső krémhez feltettem melegedni 4 dl főzőtejszínt 2 ek. keményítővel, miután felforrt, belekockáztam 15 dkg fehércsokoládét, levettem a tűzről, és még tovább kevertem. Mivel híg maradt, egy csomag Dr. Oetker zselatin fixszel felvertem, így megkeményedett (kétszer ennyi keményítő kellett volna...). A piskótát megkentem narancslekvárral, majd a krémekkel, kívülről a vajas krémmel, majd fondant-nal borítottam.

Az alsó tortába szúrtam három félbe vágott szívószálat, így tettem rá a tetejét, hogy biztosan megtartsa. Végül díszítettem (ezt túlzásba vittem, dehát kísérleti torta volt vagy mi...).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések