2011. április 1., péntek

Epres túrótorta

Hozzávalók 23 cm-es tortaformához:

Tészta:
200 g liszt
200 g vaj
150 g fehércsokoládé
60 g cukor
3 tojás

Krém:
250 g natúr krémtúró
250 g görög joghurt
1 citrom héja
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. Dr. Oetker zselatin fix
4 dkg cukor

Fondant bevonattal
Tetejére:
250 g görög joghurt
250 g eper
1 cs. Dr. Oetker zselatin fix
citromdzsem

vagy fondant








A tészta egy csökkentett cukortartalmú blondie (vagyis fehércsokis brownie). Ehhez vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és a fehércsokoládét. Egy tálban elkeverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vajas csokoládéval. A masszába forgassuk bele a lisztet és egy csipet sót, majd a külön felvert tojásfehérjét. A tésztát sütőpapírral kibélelt aljú tortaformába tesszük és kb. 180 fokon 40 percig sütjük.

A kihűlt tésztát félbevágjuk és megkenjük lekvárral (én citromdzsemet használok, mert az jól megy a túróhoz).

A krémhez robotgéppel összekeverjük a túrót, a joghurtot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a cukrot. Mikor sikerült elkeverni, hozzáadjuk a zselatin fixet és még további egy percig verjük. 

A krémet betöltjük a lekvárral megkent tortalapba.

Hagyhatjuk üresen, vagy megszórhatjuk eperrel vagy erdei gyümölccsel. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen túl sok, mert akkor kifolyik az oldalán.

Ráborítjuk a tortalap tetejét, azt is megkenjük egy kis lekvárral és hűtőbe tesszük kb. 2 órára.

A végén befedhetjük fondant bevonattal vagy készíthetünk egy könnyű joghurtos krémet. Ehhez még 250 g joghurtot elkeverünk egy percig robotgéppel egy csomag zselatin fixszel, megkenjük vele a tortát és friss gyümölccsel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése