2011. április 1., péntek

Édes pogácsa

Frissen finom, puha, így faljuk be gyorsan. Sajnos ahogy telik az idő, úgy keményedik meg.


Hozzávalók (kb. 30 db 5 cm-es átmérőjű darabhoz):

500 g liszt
1 púpozott tk. szódabikarbóna
125 g kockázott hideg vaj
30 g porcukor
1 tojás (plusz egy a tetejére)
275 ml tej
csipet só
100 g aszalt gyümölcs

A száraz összetevőket összeszitáljuk, beletesszük a felkockázott hideg (!) vajat és jó alaposan összemorzsoljuk. Amennyiben van késes robotgépünk, abban daráljuk morzsásra. Hozzáadjuk a tojást, a tejet és az aszalt gyümölcsöt, összegyúrjuk. A gyümölcs elhagyható, én feketecseresznyét használtam, de lehet szilva, mazsola, barack... A tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett munkalapon, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, a tetejére szórhatunk diót, mandulát, jégcukrot vagy csak sima kristálycukrot. 220 fokon 12-14 percig sütjük.

Elég tömör a tészta, lekvárral és tejjel nagyon finom. 

A recept nem az enyém, ha jól emlékszem Rachel Allené, de nem mernék rá megesküdni, ha valaki tudja, sikítson!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése